Η σημαντικότητα της διεθνής συνεργασίας στην αειφόρο ανάπτυξη

Οι Στόχοι της Αειφόρου Ανάπτυξης που ανακοινώθηκαν το 2015 επικεντρώνονται γύρω από τους «Παγκόσμιους Στόχους» που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030. Το βασικό στοιχείο που τους διέπει αφορά την παγκόσμια συνεργασία η οποία θα ενισχύσει και θα βοηθήσει στην επίτευξή τους. Η αειφόρος ανάπτυξη θα επιτευχθεί αν όλα τα έθνη συνεργαστούν και εφαρμόσουν τους στόχους αυτούς.

Για ποιο λόγο, όμως, είναι σημαντική η διεθνής συνεργασία για την αειφόρο ανάπτυξη και ιδιαίτερα για την επίτευξη των στόχων αυτών έως το 2030;

1. Η συνεργασία έχει πάντα καλύτερα αποτελέσματα και διαρκεί

Η κάθε κοινότητα είναι διαφορετική από τις άλλες. Όταν έχουμε να κάνουμε με κάτι τόσο σημαντικό όπως είναι η αειφόρος ανάπτυξη, οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν για την κάθε κοινότητα θα πρέπει να κατευθύνονται από τους ντόπιους της κοινότητας αυτής. Πρέπει, όμως, να λάβουμε και υπόψη μας ότι κάποιες κοινότητες δεν έχουν τους ίδιους πόρους με κάποιες άλλες και το αντίστροφο. Συνεπώς, μόνο με τη συνεργασία αυτών μπορεί να επιτευχθεί η αειφόρος ανάπτυξη όλων των κοινοτήτων. Παράλληλα, η συνεργασία αυτή θα διαρκέσει μέσω της οργάνωσης ενημερωτικών τοπικών δικτύων τα οποία θα προωθούν τη σημασία της συνεργασίας ώστε να επιτευχθεί η αειφόρος ανάπτυξη.

2. Η συνεργασία προωθεί την ισότητα

Μέσω της συνεργασίας που στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο σκοπό, παύουν να υπάρχουν οι διαχωρισμοί. Οι άνθρωποι συνεργάζονται κατευθυνόμενοι από την ανάγκη τους να επιτύχουν έναν κοινό σκοπό. Με αυτό τον τρόπο, άτομα τα οποία υπό άλλες περιπτώσεις μπορεί να εξαιρούνταν να συμμετέχουν λόγω προκαταλήψεων, μπορούν να συνεργαστούν με τα υπόλοιπα άτομα της κοινότητας με σκοπό την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης. Με τη διεθνή συνεργασία υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στα μέλη, η οποία μπορεί τελικά να επιλύσει και άλλα θέματα σχετικά με τα δικαιώματα και τις ανάγκες ευαίσθητων ομάδων.

3. Ενδυναμώνει τις τοπικές κοινότητες

Η ενδυνάμωση είναι σημαντικό στοιχείο για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης. Δίνοντας στους ντόπιους το προνόμιο να συμμετέχουν στις αποφάσεις γύρω από τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην κοινότητά τους, επιτυγχάνεται και η αλλαγή των ίδιων. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν δίνοντας πρόσβαση σε πόρους που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων προς την αειφόρο ανάπτυξη. Παράλληλα, έρχονται και σε επαφή με άλλες διεθνείς κοινότητες, έχοντας πάντα ένα λόγο στη λήψη αποφάσεων. Έτσι, ενδυναμώνεται η κάθε μία τοπική κοινότητα ξεχωριστά, επιτυγχάνοντας τους στόχους τους και, εν τέλη, επιτυγχάνοντας και τους ευρύτερους διεθνείς στόχους που πρέπει να επιτευχθούν.

4. Όλοι παίζουμε ένα ρόλο στην αλλαγή του κόσμου λόγω της διεθνούς συνεργασίας

Τελικά, όλοι συμμετέχουμε με κάποιο τρόπο στην πορεία προς την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης. Ο κάθε ένας από εμάς παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ανάπτυξη και όλοι μας έχουμε δικαίωμα να συμμετέχουμε σε αυτή. Η ανάπτυξη κάθε κοινότητας δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δε βάλουμε όλοι το λιθαράκι μας ενώ παράλληλα δεχόμαστε βοήθεια από άλλους διεθνείς κλάδους. Όλη αυτή η προσπάθεια χρειάζεται συντονισμό των πολιτών κάθε κοινότητας και κάθε μίας κοινότητας με τις υπόλοιπες διεθνείς κοινότητες. Χωρίς τη διεθνή συνεργασία, οι στόχοι που έχουν τεθεί για την αειφόρο ανάπτυξη, δε θα επιτευχθούν μέχρι το 2030. Όλοι μαζί, όμως, μπορούμε να συνεργαστούμε για να βοηθήσουμε ο καθένας ξεχωριστά και σαν σύνολο να επιτευχθεί η παγκόσμια ανάπτυξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *