Ο αντίκτυπος του τουρισμού στο περιβάλλον και στις παράκτιες περιοχές

Ο τουρισμός είναι μία από τις βασικές οικονομικές πηγές της Ελλάδας. Λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, ο τουρισμός θεωρείται βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όμως, αν δεν αναπτυχθεί βιώσιμα, υπάρχει κίνδυνος να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον ενώ ήδη έχει προκαλέσει αρκετές όσον αφορά τον ελλαδικό χώρο.

Ενώ ήδη έχουν γίνει πολλές κινήσεις για να βρεθούν λύσεις στα υπάρχοντα προβλήματα που δημιουργεί ο τουρισμός, όπως είναι για παράδειγμα οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι επιπτώσεις που έχει ήδη επιφέρει στο περιβάλλον και στις ελληνικές παράκτιες περιοχές, είναι μεγάλες. Ποιες είναι, όμως, οι επιδράσεις του τουρισμού στο περιβάλλον και τι συμβαίνει με την υποβάθμιση των ελληνικών παράκτιων περιοχών;

Η επίδραση στο περιβάλλον

Οι επιπτώσεις που έχει προκαλέσει ο τουρισμός στα ελλαδικά εδάφη είναι πολύ σημαντικές. Το μοντέλο μαζικού τουρισμού που είχαν υιοθετήσει πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, οδήγησε τελικά στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος εξαιτίας της υπερβολικής συγκέντρωσης τουριστών σε συγκεκριμένες περιοχές. Ιδιαίτερα οι περιοχές της Ελλάδας που έχουν ιστορικό υπόβαθρο και πολιτιστική αξία, δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις από τις υπόλοιπες περιοχές της επειδή οι τουρίστες προτιμούν να επισκέπτονται αυτές.

Αυτή η μαζική συγκέντρωση στις συγκεκριμένες περιοχές έχει προκαλέσει προβλήματα υποβάθμισης αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, προβλήματα ηχορύπανσης, ρύπανσης και αισθητικής. Πολλοί ιστορικοί οικισμοί και μνημεία της Ελλάδας απειλούνται κάθε χρόνο εξαιτίας των χιλιάδων επισκέψεων που δέχονται. Όμως, λόγω της αύξησης των κατασκευών υποδομών, κτιρίων και εγκαταστάσεων έχει γίνει και αλλαγή στο τοπίο. Παράλληλα, οι περιοχές υποδοχής υποφέρουν από τον ανταγωνισμό για σπάνιους πόρους, όπως είναι η γη και το γλυκό νερό.

Η συμπίεση και η στεγάνωση των εδαφών έχει επιφέρει καταστροφές στη βλάστηση. Φυσικά, έχει διαταραχθεί και η πανίδα των εν λόγω περιοχών. Η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα απόβλητα έχουν αυξηθεί επίσης κατά μεγάλο βαθμό. Ο τουρισμός γενικότερα δεν έχει δημιουργήσει νέα περιβαλλοντικά προβλήματα στην Ελλάδα, απλώς έχει ενισχύσει κατά πολύ τα ήδη υπάρχοντα.

Η εξαχρείωση των παράκτιων περιοχών της Ελλάδας

Οι παράκτιες περιοχές της Ελλάδας και γενικότερα της Ευρώπης είναι οι πιο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί. Η Ελλάδα περιβάλλεται από θάλασσα και η ακτογραμμή της έχει μήκος 18.000 χιλιόμετρα ενώ η Μεσόγειος, γενικά, είναι ο πιο σημαντικός προορισμός για τουρίστες καθώς προσελκύει το 35% των συνολικών τουριστών παγκοσμίως. Η συγκέντρωση των τουριστών στις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να αυξάνεται. Η αύξηση αυτή έχει επιφέρει μεγάλη εξαχρείωση των παράκτιων περιοχών της Ελλάδας.

Ένα από αυτά είναι η υπερβολική κατανάλωση νερού κατά την άνομβρη περίοδο, η οποία έχει προκαλέσει πιέσεις στους υδάτινους πόρους, ιδιαίτερα των μικρών νησιών. Η υψηλή ζήτηση νερού και η υπεράντληση αυτού έχει επιφέρει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στις περιοχές αυτές, όπως είναι η μη-αντιστρεπτή υφαλμύρωση των υπόγειων υδροφόρων.

Παράλληλα, αυξάνεται και το φαινόμενο της παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων στερεών αποβλήτων. Παρόλο που εφαρμόζεται καθαρισμός των ακτών με ειδικά μηχανήματα, αυτή η μέθοδος μπορεί να προκαλέσει σημαντική διάβρωση στις παραλίες. Φυσικά, το φαινόμενο της διάβρωσης είναι ήδη αυξημένο στις παράκτιες περιοχές λόγω των κλιματικών αλλαγών. Άλλες υπηρεσίες που είναι ανεπαρκείς στις περιόδους αιχμής του τουρισμού είναι και η επεξεργασία λυμάτων, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και οι ιατρικές υπηρεσίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *