Αναδρομή στα δικαιώματα των Ελληνίδων

Το ζήτημα υπέρ της ισότητας των φύλων σήμερα είναι ένα από τα πολυσυζητημένα θέματα του καιρού μας. Δεν ξεκίνησε σήμερα, αλλά τον 19ο αιώνα. Το κίνημα του φεμινισμού από τότε ξεκίνησε να διευρύνεται, και δεν έχει σταματήσει. Ας δούμε λοιπόν, τι γίνεται στις ζωές των γυναικών της χώρας μας;

Οι γυναίκες πριν την 29η Ιανουαρίου 1983

Η Ελλάδα έμεινε αρκετά «πίσω» στο θέμα της ισότητας των φύλων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Για αρχή, θεσπίστηκε το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές το 1930 για τις γυναίκες που είχαν τελειώσει το δημοτικό. Στη συνέχεια, η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά, μέχρι που το 1952 κάθε γυναίκα της Ελλάδας μπορούσε να ψηφίσει όχι μόνο στις δημοτικές, αλλά και τις βουλευτικές εκλογές.

Όσο για την κοινωνία, δεν είχε αλλάξει ιδιαίτερα. Ενώ αρκετές γυναίκες βγήκαν στην αγορά εργασίας, η εντύπωση του «αδύναμου» φύλου παρέμεινε. Η γυναίκα ήταν αναγκασμένη, εκτός από την εργασία της να έχει στραμμένη την προσοχή της στην οικογένεια και το σύζυγό της. Όσον αφορά θέματα κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας, δεν υπήρχε κανένας τρόπος για μια γυναίκα να προστατευθεί από το κράτος.

Η δεκαετία του 80′

Έπρεπε να γίνουν πολλά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Η σεξουαλική απελευθέρωση των 60’s, η συμβολή των φεμινιστικών κινημάτων στις Η.Π.Α και τα πανεπιστημιακά κέντρα της Ευρώπης έφεραν σημαντικές αλλαγές σε όλο τον κόσμο.

Έτσι και στην Ελλάδα, το 1983 θεσπίστηκαν βασικοί νόμοι που άλλαξαν τη ζωή κάθε γυναίκας. Καταργήθηκε η προίκα και κατοχυρώθηκε το δικαίωμα συναινετικού διαζυγίου. Παράλληλα, θεσπίστηκαν νόμοι για την υπεράσπιση των ανύπαντρων μητέρων.

Οι γυναίκες στην Ελλάδα σήμερα

Θα λέγαμε πως τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά, και η ζωή της γυναίκας σήμερα είναι αναμφίβολα καλύτερη σε σχέση με μόλις 5 δεκαετίες πριν. Υπάρχουν όμως πολλά πράγματα στα οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερη δουλειά. Πράγματα που τα καταλαβαίνουμε έμμεσα αλλά αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός ότι η ανισότητα των φύλων δεν είναι δημιουργία της φαντασίας μας.

Κάποια από αυτά είναι τα εξής:

  • Επιλεκτικές πορείες καριέρας: όλο και περισσότερες γυναίκες απασχολούνται στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης, απομακρυνόμενες από τις θετικές επιστήμες και τις χειρονακτικές εργασίες.
  • Λίγες γυναίκες βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις σε κάθε τομέα απασχόλησης.
  • Το 30% των ελεύθερων μητέρων δυσκολεύονται να καλύψουν απαραίτητες ανάγκες.

Συνοψίζοντας, έχουμε φτάσει μακριά σε παγκόσμιο επίπεδο όσο αφορά την ισότητα των φύλων. Είναι όμως αρκετά ανησυχητικό το γεγονός πως η Ελλάδα έχει από τους χειρότερους δείκτες ισότητας στην Ευρώπη. Ίσως λοιπόν θα ήταν καλύτερα να μην επαναπαυόμαστε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *