Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών πρόσφατα παρουσίασε το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου το καλοκαίρι του 2018 θέτοντας προς επίτευξη για κάθε χώρα 17 σημαντικούς στόχους για την βελτίωση της ποιότητας ζωής κάθε πολίτη. Στην Ελλάδα, η στάση των υπεύθυνων ήταν αν μη τι άλλο θετική, αλλά φυσικά το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν θα εφαρμοστεί πλήρως, και το πως θα γίνει. Ας εξηγήσουμε συνοπτικά τι σημαίνουν όλα αυτά.
Τι είναι η Agenda 2030;
Πρακτικά, πρόκειται για ένα δεκαπενταετές πλάνο δράσης του ΟΗΕ για την επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης, τη μείωση της κοινωνικής αδικίας, και κυρίως την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτελείται από 17 βασικούς στόχους και 169 μικρότερους. Οι βασικοί 17 στόχοι αναφέρονται στο τέλος της φτώχειας και της πείνας, πρόσβαση στην εκπαίδευση για κάθε άνθρωπο, ασφαλείς πόλεις και συνθήκες εργασίας, τέλος στον ρατσισμό και τις κοινωνικές διακρίσεις, και παρόμοιους στόχους που εν τέλει ως κοινό άξονα έχουν έναν καλύτερο κόσμο για εμάς και όσους ακολουθήσουν.
Ποια ήταν η στάση της χώρας μας;
Στο Φόρουμ πήρε μέρος ο κύριος Σωκράτης Φάμελλος, αναπληρωτής Υπουργός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιας και συγκεκριμένο Υπουργείο φαίνεται να είναι υπεύθυνο για την πλειοψηφία των στόχων που τέθηκαν από τον ΟΗΕ. Ο ίδιος δήλωσε: «Για μας οι στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη για το 2030 αποτελούν τη βάση για την αναζωογόνηση των αρχών της δημοκρατίας και της ανοιχτής υπεύθυνης διακυβέρνησης, ουσιαστικά για μια πολιτική χωρίς αποκλεισμούς.» Συμπλήρωσε τονίζοντας πως η «Ατζέντα 2030» θέτει στόχους που ξεκαθαρίζουν το πολιτικό πλαίσιο της Ευρώπης στο οποίο ανοίγει ένας διάλογος για το πως μπορεί η Ευρώπη να αναπτυχθεί και παράλληλα να διατηρήσει τα ανθρωπιστικά στοιχεία που την χαρακτηρίζουν, κάτι που κάθε μέλος του ΟΗΕ θεωρεί σοβαρό.
Με βάση το γεγονός πως η εφαρμογή της ατζέντας θα πρέπει να γίνει μέχρι το 2020 που θα λάβει χώρα και η πρώτη αξιολόγηση των χωρών, αρκετοί ήταν αυτοί που μίλησαν περί δυσκολίας λόγω της οικονομικής κρίσης που καταβάλλει την χώρα. Εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα:
Πως θα εφαρμοστεί η Ατζέντα 2030;
Μέχρι τώρα, τα νερά φαίνονται ακόμη θολά. Προς το παρόν δεν έχει θεσπιστεί κάποια αλλαγή με όραμα την επίτευξη των στόχων στο πλάνο. Είναι αρκετά εμφανές βέβαια, πως στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη συνεργασία από κάθε τομέα έτσι ώστε να μπορούν να συνεργαστούν κράτος, επιχειρήσεις και οργανισμοί σωστά. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν πως ένα τόσο μεγαλεπήβολο σχέδιο, θα βοηθήσει μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις για να προωθηθούν στο μέλλον και όχι τόσο τις μικρομεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις, κάτι που μας φέρνει σε σκέψεις. Υπάρχει άραγε τρόπος για να επιτευχθούν όλα αυτά σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα;
Η απάντηση μάλλον θα έρθει στο μέλλον. Ίσως σύντομα δούμε τα πρώτα βήματα να γίνονται, αφού είναι λογικό πως χρειάζεται κάποιος χρόνος για προετοιμασία και σχεδιασμό. Είναι σαφώς μία υπέροχη ιδέα πίσω από το πλάνο δράσης του ΟΗΕ η οποία θα μπορούσε να δουλέψει προς όφελος του καθενός μας, σημασία έχει αν εξαρχής θα παρθούν κάποια μέτρα.