‘Όταν μιλάμε για το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, τείνουμε να χρησιμοποιούμε παραδείγματα από την ζωή των μαθητών για να βρούμε τα ελαττώματα του συστήματος. Ένα από αυτά τα ελαττώματα είναι και η επιφανειακή σχέση των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τις κοινωνικές επιστήμες καθώς με το σύστημα των κατευθύνσεων οι περισσότεροι μαθητές σταματούν να δίνουν βαρύτητα σε μαθήματα γενικής παιδείας.
Ποιες είναι οι κοινωνικές επιστήμες:
Κοινωνική επιστήμη είναι κάθε επιστήμη που εξετάζει και ασχολείται με την κοινωνία μας, από διάφορες οπτικές γωνίες. Η κοινωνιολογία και η κοινωνική εργασία, οι πολιτικές επιστήμες και η ψυχολογία, η παιδαγωγική και η ιστορία, η νομική και τα οικονομικά, βρίσκονται στην ομάδα των κοινωνικών επιστημών.
Όλες οι παραπάνω επιστήμες παίζουν τρομερά σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή, και είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε από την εφηβεία βασικά στοιχεία για το πως λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία, ή κάποιες βασικές σχολές της ψυχολογίας. Παρακάτω θα δούμε λίγους λόγους για τους οποίους οι κοινωνικές επιστήμες είναι τόσο σημαντικές.
Βελτίωση της ποιότητας ζωής
Γνώσεις στους παραπάνω 8 τομείς είναι πολύ σημαντικές για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Με την χρήση της Ιστορίας για να βρεθούν παραδείγματα προς αποφυγή ή προς μίμηση, με την κοινωνιολογία και την ψυχολογία να ανακαλύπτουν τι είναι αυτό που ζητάει ένας άνθρωπος σήμερα, με τα οικονομικά, τη νομική και τις πολιτικές επιστήμες να διαμορφώνουν τις συνθήκες της καθημερινότητάς μας, με την παιδαγωγική επιστήμη και την την κοινωνική εργασία να θέτουν τις βάσεις για τον ιδανικό μας κόσμο η οκτάδα αυτή μπορεί να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο.
Ο ρόλος τον κοινωνικών επιστημόνων είναι σημαντικός στην κοινωνία.
Στην βουλή κάθονται πολλοί απόφοιτοι των πολιτικών επιστημών. Σε κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα υπάρχουν διδάκτορες κοινωνιολογίας και ψυχολογίας. Πίσω από κάθε δικαστήριο βρίσκεται ένας δικηγόρος. Εκτός από την βαρύτητα που έχει η δουλειά τους, ανήκουν στην κατηγορία ανθρώπων που βρίσκονται σχεδόν παντού για να μας ενημερώσουν. Στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το διαδίκτυο, οι κοινωνικοί επιστήμονες βρίσκονται εκεί για να αναλύσουν ένα συγκεκριμένο θέμα, και μπορούν εύκολα να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, έτσι βρίσκονται σε μία θέση άμεσης επιρροής των πολιτών.
Βελτίωση της παιδείας μας
Μέσα σε αυτά τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα συνειδητοποιούμε ότι εκτός από την οικονομική περνάμε και άλλη μία βαθύτερη κοινωνική κρίση η οποία φαίνεται να ταράζει τα νερά. Θέματα όπως είναι ο ρατσισμός, οι κοινωνικές διακρίσεις κάθε είδους, η διατάραξη των ηθικών παραμέτρων, η αργή πτώση του θεσμού της οικογένειας και μεταβολή του σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, η αύξηση της εγκληματικότητας και βίαιης συμπεριφοράς, όλα μαζί βρήκαν έδαφος στο μυαλό όσων δεν είχαν τη σωστή παιδεία. Εκεί, η ψυχολογία, η κοινωνιολογία και η εκπαίδευση μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποκτήσουμε καλύτερη παιδεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι γεγονός πως σήμερα η παγκοσμιοποίηση έχει δημιουργήσει την ανάγκη για κάποιους ευρύτερους άξονες στους οποίους θα πρέπει να στηριχθεί η παιδεία των πολιτών, με κύριο στόχο την πάταξη των διακρίσεων και την ειρηνική συνύπαρξη.
Δεν υπάρχει λόγος διαφωνίας σχετικά με το αν και κατά πόσο θα έπρεπε οι κοινωνικές επιστήμες να αποτελούν βασικό τομέα ενδιαφέροντος για κάθε άνθρωπο. Μπορούν να αλλάξουν την ζωή μας παρά μόνο αν έχουν την δική μας υποστήριξη.