Δια βίου μάθηση: Γιατί πρέπει να συνεχίσεις το διάβασμα και μετά τα 25

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα σταματούν την εκπαίδευσή τους μεταξύ 18 και 23 ετών, περνούν σχεδόν δύο δεκαετίες για να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, και ύστερα βγαίνουν στην αγορά εργασίας όχι μόνο ως επαγγελματίες αλλά και ως ενεργοί πολίτες. Επίσης, οι περισσότεροι σταματούν να ενημερώνονται με τον ίδιο τρόπο για τις τις εξελίξεις στο επάγγελμά τους, για την πρόοδο των επιστημών και της σημερινής κοινωνίας, γεγονός που μας βάζει σε σκέψη και γεννά καινούρια ερωτήματα μερικά εκ των οποίων θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σήμερα.

Γιατί οι περισσότεροι σταματούν την εκπαίδευσή τους μπαίνοντας στην αγορά εργασίας;

Η εκπαίδευση όπως την γνωρίζουμε σήμερα, ειδικά στην Ελλάδα, δημιουργεί απίστευτη εξουθένωση όταν κάποιος βρεθεί στο τέλος των σπουδών του. Η έλλειψη εναλλακτικών μεθόδων κάνει κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης να φαίνεται σαν μία πιο δύσκολη αντιγραφή της προηγούμενης, αφαιρώντας κάθε ενδιαφέρον. Είναι λογικό λοιπόν για κάποιον που επιτέλους καταφέρνει να κάνει τα βήματά του προς την ενήλικη ζωή να χάσει το ενδιαφέρον απέναντι στο διάβασμα και την μελέτη και να απωθείται από την ιδέα αυτή.

Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που βασίζεται στην αποστήθιση, την τήρηση των κανόνων, την αποκοπή της διασκέδασης από την παράδοση του μαθήματος, μία τέτοια αντιμετώπιση είναι μάλλον προβλέψιμη.

Τι συμβαίνει όταν χάσουν την επαφή με τις εξελίξεις;

Έναν αιώνα πριν, η απάντηση μας θα ήταν μάλλον πολύ διαφορετική. Όμως εν έτει 2018 συνειδητοποιούμε πως τις περισσότερες φορές ακόμη και όταν προσπαθούμε να είμαστε ενημερωμένοι, θα χάσουμε ένα μικρό κομμάτι πληροφορίας μέσα στις χιλιάδες καινοτομίες και ανακαλύψεις που γίνονται κάθε μέρα.

Κάποιος επαγγελματίας που δεν ενημερώνεται σήμερα χάνει σημαντικό προβάδισμα και διατρέχει τον κίνδυνο του να θεωρηθούν οι πρακτικές τους ξεπερασμένες, χάνει την αξιοπιστία του και παράλληλα απομονώνεται από συνεργάτες και πελάτες.

Ο «κίνδυνος» όμως όταν η δια βίου μάθηση δεν υφίσταται, βρίσκεται κυρίως σε προσωπικό επίπεδο και οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση του ατόμου, ιδιαίτερα αν βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία. Ας σκεφτούμε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που δεν μπορούν να χειριστούν τη σύγχρονη τεχνολογία. Χάνουν αμέσως τη δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, της πιο δημοφιλούς ηλεκτρονικής μηχανής και παράλληλα αποκλείονται από τους υπόλοιπους αν για παράδειγμα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μία οθόνη αφής η οποία βρίσκεται σχεδόν σε κάθε κινητό τηλέφωνο σήμερα.

Οφέλη της δια βίου μάθησης

Είναι τόσο σημαντικό να ενημερωνόμαστε και να μαθαίνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Όχι μόνο μπορούμε να είμαστε καλύτεροι επαγγελματίες, αλλά μπορούμε να θεωρηθούμε πραγματικά ενεργοί πολίτες που γνωρίζουν τι συμβαίνει στον κόσμο. Έχουμε την ευκαιρία να λάβουμε μέρος στη συζήτηση και να υπερασπιστούμε τις γνώσεις μας. Η επαφή με την κοινωνία βελτιώνει τον ψυχισμό μας, μας δίνει ένα αίσθημα επιβεβαίωσης για τη θέση μας ως μέλη της κοινωνίας.

Πως γίνεται να επιτευχθεί

Δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά για να παραμείνεις ενημερωμένος. Συμμετέχοντας σε σεμινάρια, διαβάζοντας επιστημονικά περιοδικά, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο για να έχεις πρόσβαση στις πληροφορίες που θες, ακόμη και συναναστρεφόμενος με συμπολίτες, βρίσκεις πολλές ευκαιρίες να μάθεις.

Συμπερασματικά, κανείς δεν θέλει να επιστρέψει στα σχολικά του χρόνια όπου η μελέτη ήταν η μόνη επιλογή, αλλά δεν χρειάζεται πλέον να είναι όπως τότε. Έχουμε σήμερα αρκετά εφόδια για να διαλέξουμε τι θα μάθουμε και πως. Η δια βίου μάθηση μετράει για κάθε άνθρωπο είτε είναι επαγγελματίας στο χώρο του είτε όχι. Καμία άλλη σκέψη δεν μπορεί να σε κάνει να νιώσεις όμορφα παρά αυτή του ότι ακόμη μαθαίνεις, ακόμη και χωρίς να υπάρχει λόγος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *