Το θέμα της αειφορίας, ή αλλιώς της βιωσιμότητας μας έχει απασχολήσει σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς γίνονται εντατικές κινήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Μπορεί την ίδια λέξη να έχετε ακούσει και για το πλάνο δράσης του ΟΗΕ «Ατζέντα 2030» όπου εκεί η βιωσιμότητα έχει κοινωνικό κυρίως νόημα. Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με την βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, την θέση αυτή που προσπαθεί να εξισορροπήσει την κατανάλωση πρώτης ύλης με την παραγωγή των αγαθών, την στροφή στην ανακύκλωση και την δυνατή ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας με απώτερο σκοπό ο πλανήτης μας να είναι πάντα φιλόξενος για το ανθρώπινο είδος.
Με αισιοδοξία θα δούμε πως είναι πολλοί αυτοί που προσπάθησαν με την έρευνα και την θέλησή τους να κάνουν σημαντικές ανακαλύψεις που θα βοηθήσουν στην επίτευξη της αειφορίας. Ας δούμε τις πιο ενδιαφέρουσες:
Πανεπιστημιακή πρωτοβουλία από το Oberlin των Η.Π.Α
Η πρωτοβουλία αυτή είναι πραγματικά άξια αναφοράς και θαυμασμού που ίσως πίσει και εμάς τους ίδιους να κάνουμε κάτι καλύτερο για την κοινωνία μας. Το “The Oberlin Project” ασχολείται με την μείωση των ρύπων, τα αποθέματα τροφής και την τοπική γεωργική παραγωγή ώστε να δημιουργήσει μία μικρή κοινωνία η οποία όχι μόνο θα είναι και στο μέλλον φιλική προς τον άνθρωπο αλλά δρα με συλλογικότητα για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.
Ψυγείο από την έρημο
Ο Νιγηριανός εκπαιδευτικός Mohammed Bah Abba ήθελε να βρει ένα τρόπο να κρατάει φρέσκα τα φρούτα του με φυσικό τρόπο, καθώς δεν έχει ρεύμα στη διάθεσή του. Τι έκανε λοιπόν; Τοποθέτησε σε ένα μπολ στρώσεις στεγνής και υγρής άμμου, το κάλυψε με άλλο ένα μπολ, και ξαφνικά, έχει το δικό του μίνι ψυγείο που δεν χρειάζεται ηλεκτρισμό.
Μία τόσο μικρή ιδέα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους κατοίκους των χωρών που δεν έχουν ρεύμα αφού το φαγητό τους μπορεί να παραμείνει φρέσκο για μια ολόκληρη εβδομάδα. Όχι απλώς δεν χρειάζονται ρεύμα, αλλά γλιτώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού – το οποίο είναι ήδη περιορισμένο- αφού μπορούν να το καταναλώσουν πριν σαπίσει.
Ανιχνευτής παράνομων υλοτόμων από παλιά κινητά τηλέφωνα
Η παραπάνω πρόταση είναι αρκετά περίεργη με μια πρώτη ματιά, όμως στο μυαλό του φυσικού Topher White, η ιδέα ήταν πολύ απλή. Ήθελε να σταματήσει έναν από τους μεγαλύτερους λόγους καταστροφής των οικοσυστημάτων. Η παράνομη κοπή δέντρων για οποιαδήποτε χρήση ανθοφορεί καθώς είναι αρκετά δύσκολο για κάποιον φύλακα να σαρώσει κάθε σημείο της δασικής περιοχής.
Έτσι, ο White χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα κινητά τηλέφωνα, δημιούργησε ένα σύστημα μέσω του οποίου το κινητό μπορεί να λαμβάνει τον ήχο ενός ηλεκτρικού πριονιού και να ειδοποιεί αμέσως τους δασοφύλακες. Όχι απλώς έφτιαξε την συσκευή αυτή, αλλά την έφτιαξε από ανακυκλώσιμες συσκευές.
Είναι τόσοι πολλοί άνθρωποι στον κόσμο που είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν τον κόσμο. Για να το κάνουν χρειάζονται την στήριξή μας με κάθε τρόπο!