Κάνναβη για ιατρική χρήση: η απαγόρευσή της ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η συζήτηση για την κάνναβη σήμερα είναι ό,τι πιο πολυσυζητημένο τα τελευταία 5 χρόνια και όλοι το έχουμε καταλάβει. Δεν υπάρχει κάποιος που να μη συζητά για την αποποινικοποίηση της είτε θετικά είτε αρνητικά, αλλά φαίνεται πως λίγοι έχουν καταλάβει το μέγεθος των αλλαγών που έχουν γίνει τώρα τελευταία σε παγκόσμιο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο.

Με το Άμστερνταμ στην Ευρώπη, με την Καλιφόρνια και άλλες πολιτείες στις Η.Π.Α , και πλέον με ολόκληρο τον Καναδά να επιτρέπουν τη χρήση κάνναβης είτε για φαρμακευτικούς λόγους είτε για λόγους διασκεδάσεις όλο και περισσότερες είναι οι χώρες που επιστρέφουν μετά από τόσα χρόνια σε αυτό το θέμα και αναλύουν την διάθεση κάνναβης για φαρμακευτική χρήση στους πολίτες.

Φαρμακευτική χρήση κάνναβης

Η έρευνα μέχρι τώρα δείχνει πως η κάνναβη μπορεί να βελτιώσει την ζωή ανθρώπων με διάφορες παθήσεις, ασθένειες και διαταραχές όπως είναι ο καρκίνος, ο χρόνιος πόνος, ο αυτισμός, και το μετατραυματικό στρες. Και αφού πρόκειται για ένα απλό φυτό, γιατί να μην μπορεί ο κάθε ασθενής να το έχει στη διάθεσή του; Θα μπορούσε αυτό να είναι παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος στην θεραπεία και την περίθαλψη;

Εξετάζοντας την απαγόρευση

Η απαγόρευση για χρήση κάνναβης έχει πολλούς λόγους, κάποιοι όχι τόσο εμφανείς. Αρχικά, ξεκίνησε η δαιμονοποίηση της κάνναβης με τον Χριστιανισμό και κάποιες άλλες θρησκείες ως ναρκωτικό. Ύστερα, αποτελεί τρομερά μεγάλο ανταγωνισμό για κάποιες από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες όλου του κόσμου. Συγκεκριμένα είδη του φυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή χαρτιού και υφάσματος, ενώ παράλληλα, η χρήση για ιατρικούς σκοπούς – για την θεραπεία ψυχολογικών διαταραχών- μπορεί να «χτυπήσει» σημαντικά τις βιομηχανίες του καπνού και του αλκοόλ.

Παράλληλα, λόγω της δαιμονοποίησης όλων αυτών των χρόνων, δεν έχει χρηματοδοτηθεί αρκετή έρευνα για την χρήση κάνναβης. Ως αποτέλεσμα, οι αρνητές της αποποινικοποίησης, ισχυρίζονται πως λόγω της ελλιπούς έρευνας δεν μπορούν να πάρουν θέση υπέρ της κάνναβης.

Μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας;

Η φαρμακευτική χρήση της κάνναβης αποσκοπεί στην διάθεση του προϊόντος σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Αυτό σημαίνει ελεγχόμενη συνταγογράφηση, και όχι ασύστολη κατανάλωση. Παράλληλα, μία τέτοια κίνηση ίσως καταφέρει να δώσει τέλος σε παράνομους πωλητές οι οποίοι εκτός από κάνναβη συχνά διανέμουν καταστροφικά ναρκωτικά που αποδεικνύονται θανατηφόρα. Δίνοντας στον πολίτη αυτό που έχει ανάγκη σε ένα ασφαλές επαγγελματικό χώρο δίνουμε χώρο για σωστές επιλογές με ενημερωμένους ειδικούς που μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή.

Απαγόρευση: Πρόκειται για παραβίαση των δικαιωμάτων μας;

Βρίσκουμε ανάμεσα σε μαρτυρίες πολλούς ανθρώπους, συχνά γονείς, που καταφεύγουν σε χώρες όπου η κάνναβη είναι νόμιμη προκειμένου να δώσουν στο παιδί τους την θεραπεία που χρειάζεται. Άτομα με χρόνιες παθήσεις μιλάνε για το πως λάδια με CBD έχουν βελτιώσει τις ζωές τους. Πολλοί ψάχνουν χρόνια για μια παρόμοια ανακούφιση. Πως γίνεται λοιπόν μια κυβέρνηση να στερεί από τους πολίτες της κάτι τόσο σημαντικό, το δικαίωμά τους στην χρήση φαρμάκων που όντως κάνουν τη ζωή τους καλύτερη; Είναι κρίμα που αναγνωρίζουμε αυτή τους την ανάγκη, έχουμε τα μέσα να αποδείξουμε αν μπορεί πραγματικά να βοηθήσει ή όχι, και παρόλα αυτά σπάνια παίρνουμε θέση.

Τόσα πολλά πράγματα μπορούν να γραφτούν σε αυτό το άρθρο. Όμως ποτέ δεν θα φτάσουν για να περιγράψουν το πόσο σημαντική είναι η ενημέρωσή μας σε αυτό το θέμα. Κάτι που θα περιγραφόταν μέχρι και «θαυματουργό» από θερμούς υποστηρικτές, πρέπει να ερευνηθεί και να συζητηθεί περισσότερο. Εφόσον εξαφανίστηκε πριν από δεκαετίες για λόγους πνευματικούς και οικονομικούς, είναι ευκαιρία μάθουμε για την κάνναβη όσα περισσότερα μπορούμε, και ύστερα να πάρουμε τα ανάλογα μέτρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *