Καθαρίζοντας τους ωκεανούς με την χρήση της τεχνολογίας

Οι ωκεανοί είναι το κομμάτι του πλανήτη που σίγουρα έχει υποστεί τις μεγαλύτερες και πιο άσχημες επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι αυξημένες θερμοκρασίες και τα απόβλητα οδηγούν στο φαινόμενο του ευτροφισμού μειώνοντας τα αποθέματα οξυγόνου για τους οργανισμούς που ζουν σε εκείνες τις περιοχές. Τα πλαστικά γίνονται παγίδες για χελώνες και καρχαρίες, ενώ μεγάλοι αριθμοί ψαριών χάνονται κάθε μέρα λόγω της ανεξέλεγκτης αλιείας. Η θάλασσα είναι πλέον μέρος αφιλόξενο για τους οργανισμούς της και μέσα σε λίγα χρόνια θα αντιληφθούμε τις επιπτώσεις αυτής της καταστροφής.

Στα θετικά είναι πως η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει σε εφευρέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Στο παρόν θα αναφερθούμε στο “The Ocean Cleanup” και φαίνεται πως θα αλλάξει τον κόσμο.

Λίγα λόγια για την τεχνολογία

Ξεκίνησε το 2013 από έναν 18χρονο Ολλανδό εφευρέτη ο οποίος έψαχνε λύση στο πως θα καθαρίσουμε τους ωκεανούς, χωρίς τα σκουπίδια να φτάνουν στις παραλίες. Σήμερα η εταιρεία The Ocean Cleanup απασχολεί πάνω από 80 υπαλλήλους ενώ έχει αναλάβει μία τρομερά σημαντική δοκιμασία. Να καθαρίσει το μεγάλο κομμάτι σκουπιδιών του Ειρηνικού στο οποίο βρίσκονται 80,000 τόνοι πλαστικού. Υπολογίζεται πως η δουλειά τους θα έχει τελειώσει μόλις σε 5 χρόνια.

Πως ακριβώς δουλεύει;

Αφήνοντας τα ρεύματα να κάνουν τη δουλειά τους. Ο εφευρέτης, λαμβάνοντας στα υπόψη του της σημαντικές δυνάμεις των ωκεανών, δηλαδή τα ρεύματα και τους ανέμους, βρήκε το κλειδί στη λειτουργικότητα του συστήματος . Τα ρεύματα μεταφέρουν το πλαστικό μέσα στο δαχτυλίδι, και ο αέρας το μετακινεί ώστε η διαδικασία να γίνεται πιο γρήγορα.

Αισιόδοξοι για το μέλλον

Φαίνεται πως τα ιδρυτικά μέλη και οι εργαζόμενοι της εταιρείας είναι έτοιμοι να φέρουν ουσιαστική αλλαγή. Το σύστημά τους έχει κατασκευαστεί τόσο καλά ώστε να μπορεί να μαζέψει κάθε είδος και μέγεθος σκουπιδιού. Ευελπιστούν μάλιστα σαν εταιρεία, να μαζέψουν το 90% του πλαστικού σε κάθε ωκεανό μόλις σε 25 χρόνια από τώρα.

Συνοψίζοντας, τέτοιες ιδέες πρέπει να μας προκαλούν συγκίνηση. Μία τόσο απλή κατασκευή που όμως έχει φτιαχτεί με σεβασμό στη δύναμη και τους κανόνες της φύσης μπορεί επιτέλους να δώσει λύση σε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα. Ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για να εμπνευστούμε από τέτοιες ομάδες και να ενθαρρύνουμε τέτοιες επιχειρήσεις και πρωτοβουλίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *