Κοινωνική ευθύνη: Η φράση που θα έκανε τον κόσμο καλύτερο

Μιλώντας για κοινωνική ευθύνη το μυαλό μας μπορεί να πάει σε δεκάδες διαφορετικά σημεία. Αναφερόμαστε εξάλλου στην πιο σημαντική αρετή που θα ξεχώριζε και θα χαρακτήριζε ένα πραγματικά χρήσιμο μέλος της κοινωνίας που προσπαθεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο, όμως φαίνεται πως κανείς δεν ξέρει γιατί είναι τόσο σημαντική.

Τι ακριβώς είναι η κοινωνική ευθύνη;

Η κοινωνική ευθύνη είναι κάτι που όλοι οφείλουμε να έχουμε αλλά λίγοι το υιοθετούν πραγματικά ως τρόπο ζωής. Δεν πρόκειται απλώς για έναν άνθρωπο νομοταγή. Πρόκειται για κάποιον που σέβεται κάθε ζωή δίπλα του, για κάποιον που αγαπά να μαθαίνει, και κυρίως, πρόκειται για κάποιον που αντιλαμβάνεται ότι οι πράξεις του έχουν συνέπειες. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως ό,τι και αν κάνουμε θα έχει αντίκτυπο πάνω σε κάποιο άλλο άτομο, και ίσως μερικές φορές να μην του αξίζουν οι συνέπειες που εμείς φέραμε. Κοινωνική ευθύνη σημαίνει να παίρνεις θέση, να συμμετέχεις όχι μόνο σε αυτά που σε αφορούν, σημαίνει να υπερασπίζεσαι όταν μπορείς.

Υπάρχει το στοιχείο της αυτογνωσίας και της ηθικής, η ανάγκη για ευαισθητοποίηση. Σε έναν κόσμο με κοινωνική ευθύνη υπάρχει ειρηνική συμβίωση, υπάρχει η διεκδίκηση σημαντικών δικαιωμάτων. Θα λέγαμε πως είναι το mindset ενός ιδανικού πολίτη.

Γιατί η κοινωνική ευθύνη είναι τόσο σημαντική σήμερα;

Ζούμε σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από χάος. Τεχνολογία, ιατρική, μόδα, περιβάλλον, όλα τα στοιχεία της ζωής μας μεταβάλλονται με γρήγορους ρυθμούς που ορισμένες φορές σε βρίσκουν μπερδεμένο και υπερβολικά αγχωμένο. Το άγχος εξάλλου χαρακτηρίζει τις μοντέρνες ζωές μας.

Νιώθοντας προσωπική ευθύνη απέναντι στην κοινωνία την οποία ζεις, μαθαίνεις να σέβεσαι θεσμούς, και ανθρώπους, χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις καταστάσεις με ανοιχτό μυαλό και κριτική σκέψη, χωρίς να επηρεάζεσαι άμεσα από άτομα που δεν καταλαβαίνεις τι λένε. Βοηθάς, χωρίς να χρειάζεσαι αντάλλαγμα.

Αν σκεφτούμε το παραπάνω σενάριο σε ένα μαζικό επίπεδο, έχουμε στα χέρια μας τον ιδανικό κόσμο. Έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από σεβασμό και δίψα για γνώση. Αν όλοι παλεύαμε για τα δικαιώματα κάποιου άγνωστου, μια μέρα ο ίδιος θα πάλευε για εμάς, και ακόμη και αν ο κόσμος ήταν χαοτικός, θα είμασταν σε δυνατότητα να τον αντιμετωπίσουμε μαζί.

Βλέποντας την κατάσταση ρεαλιστικά

Δεν γίνεται να απαιτήσουμε από τον οποιοδήποτε να είναι κοινωνικά υπεύθυνος. Είναι ένα πραγματικό εφόδιο που αλλάζει ζωές, και χρειάζεται παιδεία για να χτιστεί. Η έλλειψη κοινωνικής ευθύνης σήμερα, μας δείχνει αυτό. Πως τα σημερινά σχολεία αλλά και ο θεσμός της οικογένειας σε συνεργασία δεν καταφέρνουν να χτίσουν αυτό το συναίσθημα ευθύνης στα παιδιά του κόσμου αλλά αντίθετα το αποδυναμώνουν.

Η έλλειψη αισθήματος κοινωνικής ευθύνης σήμερα

Απτό παράδειγμα αποτελεί η συνεχόμενη έκρηξη επεισοδίων bullying, η αύξηση των ποσοστών αυτοκτονιών σε όλο τον κόσμοι, οι μαζικοί πυροβολισμοί στα σχολεία των Η.Π.Α και οι τρομοκρατικές επιθέσεις.Τροφικές διαταραχές και προβλήματα εικόνας. Οι νέοι δεν έχουν μάθει ακόμη πως να σέβονται ο ένας τον άλλο, πνίγονται ανάμεσα σε trends και viral νέα, ενώ όσοι υποφέρουν μέσα τους βρίσκονται στην κοινωνική απομόνωση χωρίς να έχουν το θάρρος να ζητήσουν βοήθεια.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το γεγονός πως ακόμη και αν δεν φαίνεται, η κατάσταση βελτιώνεται σημαντικά μέρα με τη μέρα και ίσως χρειάζεται ακόμη χρόνο η κοινωνία μας για να υιοθετήσει μία τέτοια στάση. Θέλουμε πάντα να πιστεύουμε πως έχουμε λίγο χρόνο ακόμη για να κάνουμε τον κόσμο μας ιδανικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *