Στην Ελλάδα της κρίσης: Πως είναι σήμερα η ελληνική πραγματικότητα;

Μετά από πολέμους και χρόνια φτώχειας, μηδενική ανάπτυξη και ελάχιστη σημασία στην εκπαίδευση, η Ελλάδα γνωρίζει χρυσές εποχές στις αρχές της δεκαετίας του 90. Διορισμοί στο δημόσιο και εύκολο χρήμα, δάνεια και σπίτια για όλους. Ο ελληνικός λαός περνούσε μία εποχή πραγματικής χλειδής και αυτό έκανε μέχρι το 2010. Το χρέος της χώρας για το 2009 δεν είναι πλέον βιώσιμο και μέσα σε μία νύχτα, η χώρα είναι σε κατάσταση οικονομικής κρίσης. Όσα ακολούθησαν είναι γνωστά σε όλους.

Έχουν περάσει 8 χρόνια, σχεδόν μια δεκαετία, αλλά τουλάχιστον στα μυαλά των περισσότερων, η κατάσταση από τότε όχι απλώς δεν έχει βελτιωθεί, αλλά έχει πάει προς το χειρότερο. Η κρίση επηρέασε την πραγματικότητα των πολιτών της χώρας σε σημαντικό βαθμό. Αυτό θα δούμε παρακάτω.

Επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική κοινωνία

Ανεργία

Το 2008, η ανεργία στη χώρα μας βρισκόταν μόλις στο 8%, ένα ποσοστό που φαίνεται τραγικά χαμηλό συγκρινόμενο με το σημερινό 20%.

Ρατσισμός

Το κύμα προσφύγων και μεταναστών στα τελευταία χρόνια που βρέθηκε παγιδευμένο στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την ανεργία έχουν δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά προβλήματα όπως αυτό του ρατσισμού. Η εμφάνιση ακροδεξιών κομμάτων στην βουλή κάνει εμφανή μία τέτοια επίπτωση που θα πάρει χρόνο για να διορθωθεί.

Φτώχια

Ως απόρροια της ανεργίας, η φτώχεια και το χάσμα μεταξύ πλουσίων έχει μεγαλώσει τρομερά. Σήμερα, το 48% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ένα ποσοστό πραγματικά ανησυχητικό για την πορεία μας αυτά τα τελευταία 8 χρόνια.

Ψυχική υγεία

Παρόλο που η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών, η κρίση έχει εμφανώς επηρεάσει την ψυχική υγεία των Ελλήνων καθώς υπάρχει αύξηση της τάξης του 40% στον αριθμό τον αυτόχειρων.

Μετανάστευση

Μπορεί να έρχονται χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στα παράλια της χώρας μας, αλλά και εμείς οι ίδιοι δεν πάμε πίσω στο θέμα της μετανάστευσης. Από την αρχή της κρίσης υπολογίζεται πως έχουν φύγει περίπου 500,000 κάτοικοι Ελλάδας για να σπουδάσουν ή να εργαστούν στο εξωτερικό, προβάλλοντας ακόμη περισσότερο την εικόνα πως η Ελλάδα στην παρούσα περίοδο δεν μπορεί να προσφέρει τα αναγκαία εφόδια και τις ευκαιρίες που χρειάζεται ένας νέος σήμερα

Καταλήγοντας, 8 χρόνια μετά δεν μπορεί κανείς να πει πως οι Έλληνες δεν έχουν καταλάβει ότι ζουν σε μία χώρα που καταβάλλεται από την οικονομική της κρίση. Κάθε νόμος, κάθε μέτρο, κάθε μείωση του μισθού, είναι ένα καμπανάκι για τον Έλληνα πολίτη ο οποίος ενημερώνεται πως τα χειρότερα ίσως και να μην έχουν έρθει ακόμη. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το να καταλαβαίνουμε κάτω υπό ποιες συνθήκες ζούμε, και είναι ακόμη πιο σημαντικό να παίρνουμε επιλογές με σοβαρότητα όταν βρισκόμαστε μπροστά από την κάλπη. Μόνο με κριτική σκέψη θα μπορέσουμε να βγούμε από την διάσημη, πλέον, κρίση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *