Στην εποχή της πληροφορίας, η άγνοιά μας είναι επιλογή μας

Ζούμε σε μια εποχή όπου πλέον ο καθένας μας μπορεί να βρει τα πάντα πατώντας απλώς ένα κουμπί, συμπεριλαμβανομένων των ιστότοπων όπου είστε καλώς ήρθατε στο blackjack geeks. Ιδιαίτερα όσοι καταναλώνουμε πολύ χρόνο στο ίντερνετ ή κρατώντας ένα κινητό στο χέρι, έχουμε μονίμως πρόσβαση σε απαντήσεις για οποιαδήποτε απορία τύχει και μας σκαλωθεί στο μυαλό. Μπορεί να μην είναι όλες οι απαντήσεις του ίντερνετ ορθές, όμως, σε γενικές γραμμές εκεί βρίσκονται τα πάντα.

Αν, όμως, το ίντερνετ μπορεί να σκεφτεί τα πάντα για εμάς, τότε τι μένει να σκεφτούμε εμείς με το μυαλό μας; Είναι όντως η άγνοια επιλογή μας; Τι συμβαίνει με όλες αυτές τις πληροφορίες στις οποίες έχουμε απεριόριστη πρόσβαση;

Επιλέγουμε πράγματι την άγνοια;

Μια καλή απάντηση σε αυτή την ερώτηση έχει δώσει ο Carl Sagan στο βιβλίο του «Στοιχειωμένος Κόσμος». Εξηγεί ότι δε φταίμε εμείς για την άγνοιά μας, διότι η άγνοια δεν είναι επιλογή αλλά απλώς ένα ατυχές γεγονός, που συνέβη επειδή τελικά ο κόσμος έγινε πιο πολύπλοκος κάνοντας το σύνολο των γνώσεων πιο ευρύ. Έτσι, είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζει ο άνθρωπος τα πάντα.

Η συνολική γνώση είναι πολύ μεγαλύτερη από όση μπορεί να «χωρέσει» ο μέσος ενήλικος ανθρώπινος εγκέφαλος. Φανταστείτε ότι πρέπει ταυτόχρονα κάποιος να γνωρίζει πώς να οδηγεί, πώς να διαχειρίζεται τους λογαριασμούς του, πώς να χειρίζεται ένα μηχάνημα και χίλια δυο άλλα πράγματα. Μάλιστα, αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πολλά παιδιά αργούν να ωριμάσουν.

Οι άχρηστες πληροφορίες

Η εποχή της πληροφορίας είναι πολύ μπερδεμένη. Οι περισσότερες από αυτές τις διαθέσιμες πληροφορίες που έχουμε στα χέρια μας όποτε θέλουμε, είναι άχρηστες για εμάς. Ειδικά στο ίντερνετ, ο καθένας μπορεί να γράψει ό,τι του κατέβει, χωρίς να γνωρίζει καν ο ίδιος την πραγματικότητα πίσω από αυτό που γράφει. Υπάρχουν τόσες έννοιες εκεί έξω, οι οποίες είναι παντελώς άχρηστες στα χέρια κάποιου μη ειδικού με το θέμα.

Κάπως έτσι έχουν σχηματιστεί και οι λεγόμενες «θεωρίες συνομωσίας» που κάθε μία από αυτές γράφει από κάτω ως λεζάντα «δε θέλουν να γνωρίζετε». Οι «θεωρίες συνομωσίας» είναι ένα καλό παράδειγμα της υπερπληροφόρησης της εποχής αυτής που μπερδεύει τον εγκέφαλο. Κάποιος πήρε μικρά κομμάτια από άλλες ολοκληρωμένες πληροφορίες και έφτιαξε μια καινούργια, από το κεφάλι του, ακριβώς επειδή «μπέρδεψε» στο μυαλό του το νόημα πίσω από τις αρχικές πληροφορίες που δέχτηκε.

Η επιλεκτική άγνοια

Μια σωστή προσέγγιση για την αποφυγή του προβλήματος της άγνοιας, είναι η επιλεκτική άγνοια. Από τη στιγμή που ο εγκέφαλός μας δεν κατέχει όση χωρητικότητα πρέπει να διαθέσει για να αποθηκεύσει όλες αυτές τις πληροφορίες, η λύση είναι να επιλέγετε εσείς τι θα κρατήσετε. Δεν υπάρχει λόγος να αναλύσετε εσείς φιλοσοφικά θέματα τα οποία αναλύουν ειδικοί που ξόδεψαν χρόνια μαθαίνοντας για αυτά. Χρησιμοποιήστε το μυαλό σας για να αναλύσετε θέματα που σας ενδιαφέρουν πραγματικά.

Βάλτε προτεραιότητες. Αν κάποιος προτιμάει να μάθει για τα πιο πρόσφατα κουτσομπολιά των celebrities αντί να διαβάσει ένα βιβλίο, είναι δική του επιλογή. Φυσικά, μπορείτε να τα κάνετε και τα δύο, όμως, όταν η μέρα έχει 24 ώρες, τις οκτώ από αυτές δουλεύετε και άλλες οκτώ κοιμάστε, θα πρέπει να επενδύσετε τις υπόλοιπες κάνοντας ουσιώδη πράγματα. Η λέξη «ουσιώδη» είναι στην προσωπική κρίση του καθενός. Αρκεί να μην κουράσετε τον εγκέφαλό σας με πληροφορίες οι οποίες είναι άχρηστες για εσάς ή δε θα σας χρησιμεύσουν πουθενά και εν τέλη θα σας οδηγήσουν στην παντελή άγνοια. Ξεχωρίστε τα σκουπίδια από τα διαμάντια. Έτσι, οι πληροφορίες που θα συγκεντρώνετε θα βγάζουν νόημα, θα είναι ορθές και, στο τέλος, θα έχετε την απαραίτητη γνώση πάνω σε θέματα που σας απασχολούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *