Τα δικαιώματα ΛΟΑΤ αφορούν τους νόμους που έχουν να κάνουν με λεσβίες, γκέι, ομοφυλόφιλους και τρανσέξουαλ ανθρώπους. Στην Ελλάδα είναι πίσω σχετικά με της Δυτικής Ευρώπης. Όμως, τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σημαντικά, τόσο που η Ελλάδα είναι πλέον ανάμεσα στις πιο φιλελεύθερες χώρες της Νότιας Ευρώπης. Ωστόσο, τα άτομα ΛΟΑΤ συνεχίζουν να συναντούν νομικά και κοινωνικά προβλήματα στην Ελλάδα, κάτι που δεν ισχύει με τα μη ΛΟΑΤ άτομα.
Δικαιώματα ΛΟΑΤ στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, η σεξουαλική επαφή μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι νόμιμη από το 1951. Το 2005 ψηφίστηκε ένας νόμος που προστατεύει τα ομοφυλόφιλα άτομα από τη διάκρισή τους από άλλα άτομα με βάση το γενετήσιο προσανατολισμό. Παρόλα αυτά, στο Ελληνικό σύνταγμα δε γίνεται πουθενά αναφορά στη σεξουαλική διάκριση. Την ίδια χρονιά ίσχυσε η νομοθεσία κατά της διάκρισης με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό ενός ατόμου στους χώρους εργασίας.
Το 2010 ψηφίστηκε ο νόμος 3896/2010, ο οποίος απαγορεύει οποιαδήποτε διάκριση εναντίον διαφυλικών με βάση το φύλο τους. Παράλληλα, οι διαφυλικοί έχουν δικαιούνται πλέον να αλλάξουν το φύλο και το όνομά τους στη ληξιαρχική πράξη γεννήσεώς τους, κάνοντας απλώς μία αίτηση στο τοπικό Μονομελές Πρωτοδικείο. Το 2015, η Ελλάδα πήγε ένα βήμα παραπέρα νομιμοποιώντας το σύμφωνο συμβίωσης για τα ζευγάρια ΛΟΑΤ. Όσον αφορά το γάμο, στο ελληνικό σύνταγμα δεν παρέχεται κάποιος ορισμός που να τον αφορά. Τυπικά, αφήνεται κάποιο νομικό περιθώριο για το γάμο ομοφύλων.
Οι νόμοι κατά των ΛΟΑΤ
Υπάρχουν τρεις διατάξεις κατά των ΛΟΑΤ του Ποινικού Κώδικα που ισχύουν μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα. Το άρθρο 347 περιορίζει την ηλικία μετά την οποία είναι πλέον νόμιμη η σεξουαλική επαφή ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους άνδρες σε αυτή των 17 χρονών και άνω. Για τις ομοφυλόφιλες γυναίκες η ίδια ηλικία είναι τα 15 χρόνια. Μια άλλη διάταξη κατά των ΛΟΑΤ είναι το δικαίωμα που κατέχει η αστυνομία να αναγκάζει τους ομοφυλόφιλους άνδρες να κάνουν τεστ για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Επιπλέον, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποια νομοθεσία που να επιτρέπει στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να υιοθετήσουν. Παρόλα αυτά, η υιοθεσία κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με αυτή του γάμου που προαναφέρθηκε παραπάνω.
Παράλληλα στον ελληνικό στρατό η ομοφυλοφιλία θεωρείται διανοητική διαταραχή ενώ οι τρανσέξουαλ απαλλάσσονται αυτόματα από την επιστράτευση. Επίσης, μέχρι και σήμερα οι ΛΟΑΤ δέχονται συχνά κριτική ακολουθούμενη από χυδαίους και υβριστικούς χαρακτηρισμούς από δημόσια και πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να προστατεύει τα άτομα ΛΟΑΤ από τα σλόγκαν κατά των ομοφυλόφιλων ή από τις δηλώσεις μίσους. Επιπλέον, μέχρι και σήμερα τα ΛΟΑΤ άτομα δέχονται βίαιες επιθέσεις.
Η ζωή των ΛΟΑΤ στην Ελλάδα
Η κοινότητα των ΛΟΑΤ δραστηριοποιείται χωρίς φόβο στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα, και συγκεκριμένα στο Γκάζι. Το ίδιο συμβαίνει και στα νησιά της Ελλάδας καθώς και στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη, η ομοφυλόφιλη σκηνή της Μυκόνου είναι ιδιαίτερα γνωστή πλέον και παγκοσμίως. Παράλληλα, διεξάγονται τέσσερα φεστιβάλ γκέι υπερηφάνειας στην Ελλάδα που λαμβάνουν τόπο κάθε χρόνο στις πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο.
Γενικά, η ομοφυλοφιλία γίνεται σταδιακά ολοένα και πιο αποδεκτή από τον ελληνικό πληθυσμό, κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση του ILGA-Europe το 2016, το οποίο ασχολείται με εκτιμήσεις σχετικές με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ στις Ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα εκείνη τη χρονιά, κατατάχθηκε στην δέκατη πέμπτη θέση από συνολικά 49 χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή ετησίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, όσον αφορά το βαθμό βελτίωσης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ σε σχέση με το έτος 2015.