Φιλανθρωπία χωρίς χρήματα: Γίνεται;

Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με πρωτοσέλιδα και ειδήσεις που αναφέρονται σε προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής και της showbiz και την φιλανθρωπική τους δράση. Χιλιάδες ευρώ παραχωρούνται ως χέρι βοηθείας για ιδρύματα που βρίσκονται στο πλευρό αναρίθμητων ανθρώπων. Ως αποτέλεσμα, κυκλοφορεί η ιδέα πως για να θεωρηθεί κάποιος φιλάνθρωπος, πρέπει να δωρίζει χρήματα.

Παρόλα αυτά, το να αγαπάς τον συνάνθρωπό σου – γιατί αυτό ακριβώς σημαίνει «φιλάνθρωπος»- δεν κρύβεται μόνο στις μεγάλες δωρεές, αλλά κυρίως στις μικρές καθημερινές πράξεις οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα. Αν θες να προσφέρεις στην κοινωνία και να βοηθήσεις με κάποιο τρόπο έχεις πολλές επιλογές.

Μικρές πράξεις

Όπως είπαμε και παραπάνω, η φιλανθρωπία κρύβεται σε μικρές στιγμές καλοσύνης. Προτίμησε να δίνεις το φαγητό που περισσεύει σε κάποιον που το έχει ανάγκη. Βοήθησε όταν βλέπεις κάποιον να δυσκολεύεται στο δρόμο, κάνε κάτι ξεχωριστό για έναν σημαντικό άνθρωπο. Συνήθως το αίσθημα της ντροπής μας απομακρύνει από το να βοηθάμε τους άλλους. Εκείνη τη στιγμή πρέπει να θυμόμαστε πως η ευγένεια και η προσφορά είναι αρετές οι οποίες από μόνες τους μας κάνουν ευτυχισμένους.

Παρέδωσε μαθήματα δωρεάν

Κάθε άνθρωπος ξέρει να κάνει κάτι πολύ καλά. Είτε αυτό είναι μία ξένη γλώσσα ή μαθηματικά, ακόμη και αν είναι η κατασκευή κοσμήματος ή ο χορός, πρόσφερε την γνώση σου δωρεάν σε κάποιον άλλο. Μαθαίνοντας καταλαβαίνουμε τον κόσμο άρα γιατί να μην βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο;

Οργάνωσε ομάδες συζήτησης

Τα group therapy είναι διάσημα επειδή είναι αποτελεσματικά. Το να μοιράζεσαι παρόμοιες εμπειρίες με κάποιον σας φέρνει πιο κοντα, και το να συνεχίζεις να μοιράζεσαι μαζί του ιδέες και απόψεις είναι ωφέλιμο και για τους δύο. Αυτό συμβαίνει και με τα group therapy τα οποία είναι σχεδιασμένα για διάφορες ομάδες ατόμων. Δημιούργησε μία ομάδα συζήτησης για σένα, φίλους, γείτονες και όποιον άλλο άνθρωπο θα ήθελε να μοιραστεί κάτι. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν φίλους και συνήθως δυσκολεύονται να τους αποκτήσουν. Μια ανοιχτή ομάδα συζήτησης απαρτιζόμενη από άτομα με ανοιχτό μυαλό θα βοηθούσε τον καθένα να ξεφύγει από την καθημερινότητα και να αποκτήσει ένα ασφαλές καταφύγιο για να μοιραστεί όσα έχει στο μυαλό του.

Εθελοντισμός σε οργανισμούς και ιδρύματα

Στην Ελλάδα ο εθελοντισμός ζει δυνατά, σε πανεπιστημιακά κέντρα και σε μεγάλες πόλεις ιδιαίτερα μπορείς να βρεις ό,τι θέλεις. Ο χρόνος είναι χρήμα, και έτσι αφιερώνοντας λίγο από τον χρόνο σου σε έναν σκοπό που πιστεύεις πολύ κάνοντας εθελοντισμό, προσφέρεις περισσότερα πράγματα απ’ ότι αν έδινες ένα χρηματικό ποσό κάθε φορά: Μοναδικές εμπειρίες και υποστήριξη!

Αν είσαι από αυτά τα άτομα που γεννήθηκαν με εφόδια όπως η στέγη, το φαγητό, η εκπαίδευση, έχεις κάθε εργαλείο για να βοηθήσεις. Δεν χρειάζεται τα εργαλεία σου να είναι χρήματα για να γίνεις μέρος της αλλαγής. Αφιερώνοντας χρόνο και έχοντας μεράκι, δεν θα γίνεις μόνο εσύ ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, αλλά θα κάνεις χαρούμενους και τους γύρω σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *