Η πολιτική ορθότητα είναι ένα αμφιλεγόμενο και πολύπλευρο θέμα. Ενώ σαν έννοια φαίνεται ιδανική, η υπερβολική χρήση της είναι αλόγιστη και πολλές φορές μπορεί να μπει εμπόδιο στην ελευθερία του λόγου. Αρχικά, με τον όρο «πολιτική ορθότητα» αναφερόμαστε στην αποφυγή της χρήσης ορισμένων όρων και στην αποφυγή ενεργειών που μπορεί να προσβάλλουν, να αποκλείουν ή να πληγώνουν άτομα τα οποία ήδη βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και διαφοροποιούνται από άλλα άτομα.
Τι συμβαίνει, όμως, στην Ελλάδα με την πολιτική ορθότητα; Τι γίνεται με το πρόβλημα της ακραίας πολιτικής ορθότητας γενικότερα;
Η πολιτική ορθότητα στην Ελλάδα
Η πολιτική ορθότητα έχει φτάσει και στην Ελλάδα πλέον και έχει ενταχθεί σε όλες τις πολιτικές πεποιθήσεις. Η μόνη που αντιστέκεται ακόμη είναι η δεξιά, η οποία επικεντρώνεται σε άλλες εξίσου ακραίες προκαταλήψεις και ελληνορθόδοξους αναχρονισμούς. Όλα δείχνουν, όμως, ότι η πολιτική ορθότητα δεν έχει βοηθήσει καθόλου την Ελλάδα στην άρση των προκαταλήψεων. Οι Έλληνες πολίτες από τη φύση τους είναι ακόμη κολλημένοι στα στερεότυπα που κυριαρχούσαν μέχρι και τις αρχές του 21ου αιώνα στην Ελλάδα. Παράλληλα, η υπερπροσπάθεια προς την εφαρμογή της πολιτικής ορθότητας ξεχώρισε περισσότερο τα άτομα, τα οποία υποτίθεται πως προστατεύει, από τους υπόλοιπους πολίτες.
Σε αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο ο πολιτικός λόγος, ο γενικά δημόσιος λόγος και η τέχνη. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ανάδειξη αυτής της διαφορετικότητας αυτών των ατόμων σε προσόν το οποίο ταυτόχρονα διαφοροποιεί τους υπόλοιπους πολίτες, φέρνοντάς τους στη θέση που βρίσκονταν οι πρώτοι μέχρι τώρα, σύμφωνα με τα λεγόμενα όσων τάσσονται εναντίον της πολιτικής ορθότητας. Φυσικά, η πολιτική ορθότητα έχει βοηθήσει τα άτομα που αντιμετώπιζαν διακρίσεις καθώς πλέον μπορούν να συμμετέχουν στο δημόσιο χώρο ελεύθεροι και να διεκδικούν σεβασμό και αξιοπρέπεια. Κάποιοι, όμως, δεν μπορούν ακόμη να το αντιληφθούν αυτό και για αυτό το λόγο «γκρινιάζουν» για την ύπαρξη της πολιτικής ορθότητας.
Η πολιτική ορθότητα γενικά
Όσοι περνάτε χρόνο στο ίντερνετ σίγουρα έχετε παρακολουθήσει συζητήσεις σε σχολιασμούς όπου οι μισοί υποστηρίζουν ότι η πολιτική ορθότητα είναι κάτι καλό ενώ οι άλλοι μισοί στηρίζουν το αντίθετο. Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι αρκετές φορές, ενώ το θέμα δεν είναι καν αυτό, κάποιος βρήκε κάτι σε ένα σχόλιο το οποίο θεώρησε ότι προσβάλλει τα άτομα που αντιμετωπίζουν διακρίσεις και ξεκίνησε καυγά γύρω από την πολιτική ορθότητα του σχολίου και του ίδιου του ατόμου που σχολίασε. Τις περισσότερες φορές, τα σχόλια αυτά γίνονται εντελώς μηχανικά και σίγουρα δεν έχουν σκοπό να προσβάλλουν αυτές τις ομάδες ανθρώπων. Και κάπου εδώ μπαίνει και το θέμα της υπερβολής με την πολιτική ορθότητα που έχει καταλήξει να είναι κουραστική και παράλληλα να γίνεται εμπόδιο στην ελευθερία του λόγου.
Δεν είναι μόνο το ίντερνετ, όμως, που δέχεται «bullying» λόγω της πολιτικής ορθότητας. Πολύ συχνά κάποιος δημοσιογράφος ή κάποιο πολιτικό πρόσωπο χρησιμοποιεί λέξεις ή φράσεις που προκαλούν τους μανιακούς με την πολιτική ορθότητα. Όλες αυτές οι αντιδράσεις προκαλούν αρνητικά συναισθήματα σε εμάς τους υπόλοιπους που θεωρούμε ότι η πολιτική ορθότητα είναι πράγματι κάτι σημαντικό και θα έπρεπε να εφαρμόζεται από όλους, χωρίς, όμως, να γίνεται υπερβολική η χρήση της. Ας είμαστε πολιτικά ορθοί χωρίς υπερβολές.